Vaarkaart van de Leie

Hoe lang en hoe ver je vaart kies je volledig zelf. We helpen je wegwijs via een duidelijke informatieve kaart waar de vertrekplaats, vaarrichtingen, tijdsindicaties, openbare steigers, restaurants met aanlegsteiger en zoveel meer op vermeld staan.

Enkele voorbeeldtochtjes

Favoriete tochtje, voor elke beginner, vanaf 2u varen en meer

Ontdekking van de Leie richting Sint-Martens-Latem, Baarle,…

Vaar je voor het eerst … 🙂 en vind je het allemaal toch wel wat spannend; of krijg je niet genoeg van dit mooie stukje van de Leie, neem dan koers richting Sint-Martens-Latem.
Je vertrekt vanop de steiger in het centrum van Drongen, langsheen de oude abdij en het natuurgebied de Assels. Hier kom je oog in oog te staan met drinkende koeien, Canadese ganzen, reigers en ander waterwild. Aan de “Drie Leien” sla je rechts af richting Sint-Martens-Latem en kom je langs historische kasteelvilla’s en andere prachtige verblijven afgewisseld met pareltjes natuur. Na een uurtje varen kom je aan in Sint-Martens-Latem, te herkennen aan het typische witte kerkje en een fraai monumentaal bronzen beeld waar je moeilijk je ogen van kunt afhouden. Het gaat om het werk Moeder Aarde van de Kortrijkse artieste Ann Deman.

Reken extra vaartijd in indien je wil stoppen aan de mooie openbare steiger van Sint-Martens-Latem. Hier kan je eventueel picknicken, een heerlijk ijsje eten of lunchen in één van de restaurants in de onmiddellijke nabijheid. Een wandeling in de Latemse meersen behoort ook tot de mogelijkheden. Wil je het kunstdorp Latem bezoeken, eventueel met een gids dan kan je alles terug vinden op de website van www.sint-martens-latem.be.

Vanaf hier kan je blijven varen op de Leie, richting Baarle, Halifax, Astene sas,… Neem een kijkje op de vaarkaart om de juiste tijd in te schatten. Je vaart steeds heen en terug. Een dagje varen is zo voorbij.

Tijdsindicatie
2u: Heen en terug tot aan Sint-Martens-Latem (zonder stoppen)
3u: Heen en terug tot Baarle (zonder stoppen)
5u: Heen en terug tot Auberge Du Pecheur (zonder stoppen)
1u extra: Voor een korte stop (vb. wandeling of een ambachtelijk ijsje aan de steiger Sint-Martens-Latem)
2u30 extra: Voor een restaurantbezoek (reken voldoende tijd in, je dient op tijd terug te zijn)
Bekijk onze vaarkaart met meer info

Tochtje met meer ervaring, vanaf 3u varen en meer

Ontdekking van het historische Gent.

Heb je al wat vaarervaring, dan kan je de steven richting centrum Gent wenden.

Het is een avontuur op zich, je komt langs het pittoreske Afsnee met zijn veerpont, je steekt de ringvaart over en vaart door de jachthaven Snepkaai. We houden links aan, onderweg komen we restaurant “Fou d’o” tegen aan de rechterzijde. Vaar verder rechtendoor, nu varen we het echte centrum in, en kunnen we 2 richtingen uit: RECHTDOOR (rechts houden we het “Oud Justitiepaleis” aan) komen we aan de Korenlei, Graslei en verder aan de Oude Vismijn, het Gravensteen en op het einde aan de Baudelohof met een openbare steiger waar je kan aanmeren.

Als we RECHTS AFSLAAN voor het oude justitiepaleis komen we op de Ketelvest, vaar zeker eens verder door de tunnels van de Reep. OPGELET, eens uit de tunnels moet je onmiddellijk keren.
De tocht uitbreiden kan met een lunch of stadsbezoek in het centrum van Gent, hier reken je extra tijd voor in.

Tijdsindicatie

3u: Heen en terug tot Gent Centrum (zonder stoppen)
1u extra: Om Gent te verkennen vanop het water
2u30 extra: Voor een restaurantbezoek (reken voldoende tijd in, je dient op tijd terug te zijn)

Bekijk onze vaarkaart met meer info